• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Наука
и пракса у служби аграра

макроекономска истраживања, микроекономска истраживања, саветодавство и едукација, издаваштво, статистика и информатичка подршка

Научна истраживања

Повезујемо науку и привреду

Предузећа из области пољопривреде и прехрамбене индустрије корисници су услуга Института, нарочито у областима: израде конкретних инвестиционих елабората и техничке документације, процене вредности капитала, увођења стандарда квалитета и др.

ИЕП СУОРГАНИЗАТОР СКУПА О ФИНАНСИРАЊУ ПОЉОПРИВРЕДЕ У 2024. Нови Сад, 13. март, 2024.

Институт за економику пољопривреде је заједно са Удружењем пољопривреде Привредне коморе Војводине организовао тематски скуп „Финансирање пољопривреде у 2024. години“. Скуп је у форми интерактивног панела одржан 13. марта 2024. године у Привредној комори Војводине, а његов циљ је био да пољопривредне субјекте упозна са финансијском подршком државе уочи пролећне сетве.

Планиране субвенције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представила је директорка управе за аграрна плаћања Сања Даниловић, а Драгица Илић, помоћница покрајинског секретара, представила је планирану финансијску подршку за текућу годину Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Овом догађају присуствовали су бројни представници пољопривредних газдинстава, замљорадничких задруга, пољопривредних предузећа, који су имали могућност да директно поставе питања представницима надлежних институција и добију конкретне одговоре. Скупу су присуствовали и представници компанија које су продавци семена, репроматеријала, пољопривредне механизације на домаћем тржишту, као и представници локалних самоуправа.

У име Привредне коморе Војводине скуп је поздравио дипл. инж. Младен Петковић, секретар Удружења пољопривреде ПКВ. Он је том приликом рекао да је ова институција увек ту да подстакне и подржи развој аграра, као наше виталне привредне делатности, али и да буде и место сусрета свих заинтересованих страна.

Проф. др Јонел Субић, директор Института за економику пољопривреде у Београду је у свом обраћању истакао да је ИЕП једна од најстаријих и најугледнијих научноистраживачких организација у сектору пољопривреде у земљи, а у протеклих 75 година постојања континуирано је пратио економске проблеме аграра, анализирајући их и дајући предлоге за успешан развој овог важног сектора националне економије.

Институт за економику пољопривреде успешно негује, али и развија сарадњу са  пољопривредним субјектима, у циљу реализације трансфера научних знања до крајњих корисника, пољопривредних предузећа и породичних пољопривредних газдинстава, а у сврху развоја нашег аграра, рекао је проф. др Јонел Субић.

Др Гордана Радовић, научни сарадник у ИЕП-у била је модератор панела, заједно са дипл. инж. Младеном Петковићем из ПКВ. Др Радовић је у уводном обраћању истакла да се скуп о финансирању пољопривреде одржава од 2018. године у Привредној комори Војводине, да га је иницирала, јер сматра да је финансирање пољопривреди највећи и најсложенији проблем домаћег аграра, који је стално актуелан у протекле три деценије.

Имајући у виду специфичности пољопривреде, пре свега, сезонски карактер производње, спор обрт капитала, високе трошкове, а нестабилне цене пољопривредно-прехрамбених производа на тржишту, проблем обезбеђења адекватних извора финансирања у погледу квантитета, квалитета и континуитета, је стално присутан, рекла је др Гордана Радовић,

Скуп је организован уз медијску подршку новинско издавачког предузећа „Дневник-Пољопривредник“, Нови Сад.

Аутор фотографија: Кристина Ђого, ПКВ

 

Детаљније на линковима:


© 2005-2024 Институт за економику пољопривреде Београд

Search