• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Наука
и пракса у служби аграра

макроекономска истраживања, микроекономска истраживања, саветодавство и едукација, издаваштво, статистика и информатичка подршка

Научна истраживања

Повезујемо науку и привреду

Предузећа из области пољопривреде и прехрамбене индустрије корисници су услуга Института, нарочито у областима: израде конкретних инвестиционих елабората и техничке документације, процене вредности капитала, увођења стандарда квалитета и др.

Министарка др Беговић у посети Институту за економику пољопривреде

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација превођена министрком др Јеленом Беговић посетила је Институт за економику пољопривреде и састала се са руководством института на челу са директором др Јонелом Субићем, Управним одбором, Научним већем и истраживачима који раде на овом институту.

Ова посета део је ширег плана Министарства науке, технолошког развоја и иновација да се обиђу све научно-истраживачке организације у Републици Србији, као и да се делегација овог министарства упозна са пословањем ових НИО, њиховим краткорочним и дугорочним плановима за будућност, као и потенцијалним изазовима са којима се суочавају.

Министарка др Јелена Беговић након састанака у изјави за медије рекла је да сматра да је ово најбољи начин да се осети пулс једног института. “Желимо да заједно идентификујемо снаге института и како то као држава и као министарство можемо да помогнемо да буду мало храбрији и да планирају будући развој”, истакла је министарка.

“Ово је институт са дугом традицијом. Основан је после Другог светског рата, 1949. године, са идејом да се бави аграрном политиком земље. То је једна велика одговорност и захтева мултидисциплинарне тимове, а веома је битан за земљу. Пољопривреда је кључна индустријска грана и за преживљавање и за развој једне земље”, навела је она.

“У питању је веома мали институт, попут неколико њих које смо последњих месеци посетили, а да се баве истраживањима везаним за пољопривреду. Гледамо како можемо да их усмеримо да ближе сарађују како би јачали своје снаге. Институт од 30 истраживача, наравно, има и своје предности, јер неке планове може брже и ефикасније да спроведе. Овде смо да им помогнемо, да их умрежимо и да из неке наше визуре и личних искустава помогнемо да буду бољи, да буду храбрији и да буду понекад амбициознији, да се не плаше неуспеха”, истакла је др Беговић. “Дошао је моменат да се сви навикнемо да морамо да се боримо за своје парче колача, да еволуирамо и као појединци и као научне организације, али и као читав научни екосистем”, рекла је она.

“Желимо да водимо отворени дијалог са нашим истраживачима и научницима, а на терену добијамо много бољи увид после оваквих посета. Научницима је, верујем, ветар у леђа да виде да се Министарство и те како интересује за њих, да је спремно да их чује и да интервенише на позитиван начин, како би имали бољи положај, а пример за то је да је решен систем плата у науци који је пуних 12 година мучио научнике”, навела је она, закључивши да је циљ да се научници укључе у креирање своје судбине.

Директор Институт за економику пољопривреде др Јонел Субић у својој изјави за медије истакао је да је ово прва посета министрау последњих двадесет година, колико он ради на овом институту. “Први пут да смо почаствовани да нам у посету дође министарка са својим кабинетом, државним секретарима и помоћницима, како бисмо имали отворен разговорса добронамерним сугестијама и критикама у правцу да се очекују бољи резултати. Има добрих резултата, али увек има простора и за боље резултате”, рекао је он. “Сматрам да са кабинетом министарке др Јелене Беговић је наука у Србији искорачила напред, да се осетио помак и да имамо здраву комуникацију. Институти су стабилни и има простора за младе, који треба да се баве науком и унапреде овај наш научни систем”, закључио је др Субић.

 

Извор НИТРА

 

 

Foto: Zoran Petrović/NITRA

 

Још вести везано за посету Министарке

 

Беговић посетила Институт за економику пољопривреде (srbija.gov.rs)

 

Institut za ekonomiku poljoprivrede - Tanjug

 

Ministarka Begović posetila Institut za ekonomiku poljoprivrede - Naslovi.net

 

https://www.vesti.rs/Vesti/Ministarka-Begovic-posetila-Institut-za-ekonomiku-poljoprivrede.html

 

https://vojvodinauzivo.rs/ministarka-begovic-posetila-institut-za-ekonomiku-poljoprivrede/

https://www.poljoprivrednik.net/7413-ministarka-begovic-posetila-institut-za-ekonomiku-poljoprivrede-agrar-kljucan-za-razvoj-zemlje

 

 


© 2005-2024 Институт за економику пољопривреде Београд

Search