• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Tech Food

Tech Food – Фокус радна група, Техничка радна група и радна група са потрошачима

У циљу спровођења пројекта Тецх Фоод - „Решења и интервенције за технолошки трансфер и иновације прехрамбеног сектора у регионима Југоисточне Европе“ у организацији Института за економику пољопривреде, у Београду је 28. октобра 2010. године у просторијама Међународног прес центра одржане су фокус група и техничка радна група локалних стејкхолдера, и  радна група потрошача из месно прерађиваче индустрије Србије. Присуствовало је 10 представника ове индустрије, затим представници Привредне коморе Србије, Министарства за рударство и енергетику Републике Србије,  Задружног савеза и Удружења пољопривредно прехрамбених призвођача Привредне коморе Београда.

Tech Food – Фокус радна група, Техничка радна група и радна група са потрошачима Tech Food – Фокус радна група, Техничка радна група и радна група са потрошачима

Сагледавајући резултате претходно спроведене анкете у месно прерађивачком сектору, а у интересу Пројекта, Институт је одлучио да се ураде три  презентације и то на следеће теме - Удруживање и маркетинге у функцији развоја предузећа у месно прерађивачкој индустрији Србије, Квалитативни аналитички инструменти и Биомаса-природна енергија.
У дискусији која се затим развила, активно су учествовали представници горе наведених институција као и предузећа ПКБ Имеса и Земљорадничке задруге „Мркшићеви салаши“. У току дискусије наглашени су проблеми који прате меснопрерађивачку индустрију у Србији, и то да произвођачи нису довољно информисани о новим кретањима и технологијама на тржишту, да недостају стандарди квалитета, да је потребно удруживање како фирми из области меснопрерађивачке индустрије, тако и повезивање са примарним пољопривредним произвођачима. Представници предузећа су нагласили да чак и неке веће прерађивачке индустрије из ове области још увијек немају дозволе за извоз својих производа на тржиште ЕУ и да се ипак ради на осавремењавању производних погона, како би се  испунили потребни услови.

Tech Food – Фокус радна група, Техничка радна група и радна група са потрошачима Tech Food – Фокус радна група, Техничка радна група и радна група са потрошачима

Такође је анализиран значај коришћења биомасе за производњу енергије у будућности, али и проблем недостатка сталног извора сировине за производњу ове врсте енергије.   
У наредном периоду,  с обзиром да пројекат траје до пролећа 2012.године, а имајући у виду и потребе произвођача, Институт  планира да обради све теме зе које сматра да су релевантне  за представнике ове индустријске производње и то о стандардима, безбедности хране, географском пореклу производа, аутохтоним производима и сл.. Развијајући даље основне циљеве Пројекта, представници Института се надају да ће и одзив на ове едукационе радне групе бити већи и превредници бити заинтересованији да их посећују.


Search

© 2005-2020 Институт за економику пољопривреде Београд

Search