• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу

У сарадњи Института за економику пољопривреде из Београда и Института  “Тамиш из Панчева, одржан је први  едукативни тренин у просторијама Месне заједнице Банатски Брестовац. Великом броју присутних из циљне групе локалних  пољопривредних домаћинстава,  удружења произвођача и представника  месне  заједнице, обратили су се др Владана Хамовић, координатор пројекта и сарадник на пројекту, Милета Станковић, в.д.директора Института „Тамиш“, а присуствовали су и учесници на пројекту мр Предраг Вуковић и мр Велибор Потребић, истраживачи ИЕП-а.

Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу

Као основна тема едукативног тренинга истакнута је потреба успостављања управљања воденим ресурсима чији би резултат био  постизање дугорочне заштите вода, земљишта и укупне животне средине. Јер, према процени Стратешког програма за животну средину у Југоисточној Европи, воде су управо један од главних изазова у заштити животне средине, а посебно са аспекта загађења вода у пољопривреди и пољопривредној потрошњи.  Пољопривреда представља један од главних привредних агрегата многих економија земаља Југоисточне Европе, али истовремено нерационално коришћење вода у пољопривреди као и интезивно и неконтролисано коришћење ђубрива, видно смањује квалитет како подземних, тако и површинских вода и представља озбиљну претњу квалитету вода. У извештају о примени Нитративне директиве ЕУ потврђује се значајан негативног утицаја пољопривреде у нитративном загађењу подземних и површинских вода, и  наглашава се чињеница да управо Југоисточна Европа касни у примени Директиве о нитратима 91/271 ЕЕЦ као и Директиве о водама 2000/600.

Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу Пројекат EU.Water - Одржан први едукациони тренинг у Банатском Брестовцу


Присутнима је објашњено које су активности предвижене у току трајања пројекта и да је до сада урађено једно од два тестирања квалитета земљишта и воде на испитиваној територији, а да следеће испитивање треба да се обави у 2012.години, да би се утврдио ефекат утицаја едукација на локалне интересне групе у правцу смањењу емисије штетних материја у земљиште и воду. Приказане су и бројне ГИС мапе/карте  које су у првој години направљене за територију града Панчева, а односе се на дигитални евалуциони модел, на заштићена подручја, на загађене области  на подручју града Панчева и др.
Током децембра месеца 2010.године планирано је још едукативних програма едукације у осталим месним заједницама на подручју града Панчева.       

 


Институт за економику пољопривреде Београд

11060 Београд, Волгина 15, п.фах: 93
Телефон/Факс: +381(0)11 6972858
Е-пошта: office@iep.bg.ac.rs
© 2005-2019 Институт за економику пољопривреде Београд

Search