• +381(0)11 6972858
 • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Трећи научни и технички партнерски форум

Делегација ИЕП-а у склопу својих редовних актиности на пројекту «EU.WATER – Транснационални интегрисани менаџмент воденим ресурсима у пољопривреди за потребе ургентне контроле Европских вода» у периоду од 19 – 21 октобра 2010 године боравила је у Будимпешти у Мађарској на «Трећем научном и техничком партнерском форуму.»  Делегацију из Србије су чинили Проф. др Драго Цвијановић, директор ИЕП-а, мр Предраг Вуковић, научни сарадник и Милета Станковић, директор Института «Тамиш», ГИС експерт. У току дводневног рада токм састанка разматране су следеће теме и активности везано за рад на пројекату:

EU.WATER – Транснационални EU.WATER – Транснационални
 • Интермедијарна евалуација «JTS-а» о напретку пројеката одобреном у оквиру првог позива, савети за управљање и будуће перспективе програма сарадње земаља Југо-источне Европе, о чему је говорила госпођа Алесандра Пала, испед програма «SEE ЈTS».
 • Менаџмент воденим ресурсима у Мађарској – садашње стање и перспективе, проблеми и остварени резултати», о чему је говорио господин Петер Ковач, начелинк одељења Министарства заштите животне средине и управљања водама Мађарске.
 • Капитализација знања», везано за активности у оквиру радног пакета пројекта WP 3. где су поред лидер партнера (Провинције Ферара из Италије) своје активно учешће узели и остали чланови тима EU.WATER пројекта (12 партнера из укупно 8 земаља).
 • Заједнички стандарди за надоградњу постојећих мапа угрожености и осетљивих зона у пољопривреди» где је методологију изнео Аристотел Универзитет из Солуна – Грчка, као лидер партнер ове фазе пројекта.
 • Румунска студија случаја – компарација методологија
 • Синтеза «Регионалних извештаја» везано за све чланове пројекта EU.WATER о чему је говорио лидер парнер, Провинција Ферара из Италије.
 • Транснационална стратегија за интегрисани менаџмент у пољопривреди» излагање Провинције Ферара из Италије
 • Пројектна комуникација» досадашња пракса и остварени резултати, где су  након излагања Универзитета из Дебрецина који је лидер партнер за ову фазу пројекта, остали пројектни партнери изнели своје ставове, искуства и досадашње остварене резултате.
EU.WATER – Транснационални EU.WATER – Транснационални интегрисани менаџмент воденим ресурсима у пољопривреди за потребе ургентне контроле Европских вода

На крају састанка су донети општи закључци састанка, дате инструкције и смернице у којима активности на пројекту треба даље да теку, а које је изнео лидер партнер Провинција Ферара из Италије.
а) На основу досадашњих финансијских извештаја и резултата које су остварили партнери током трајања пројекта, а у оквиру планом предвиђених радних пакета, како је између осталог истакнуто, ИЕП је од 100% предвиђених активности у оквиру досадашњих радних пакета остварио  свих 100%, што је оцењено као одличан резултат и јавно похваљено.
б) Изнет је предлог тема за нови циклус пројеката о коме би чланови пројектног тима EU.WATER требали да се изјасне.

Укупно су предложене 4 оквирне теме:

 1. Екстерналије - кластери и специјалистички мрежни равзој.
 2. Адаптација на климатске промене: процена угрожености и ризика, превођење и имплементација на регионалном и локалном нивоу.
 3. Животна средина, интермодална решења и прихватљивост.
 4. Сузбијање последица демографских промена у ЈИЕ: миграција и људски капитал као кључ за остварење одрживог економског раста.
EU.WATER – Транснационални интегрисани менаџмент воденим ресурсима у пољопривреди за потребе ургентне контроле Европских вода EU.WATER – Транснационални интегрисани менаџмент воденим ресурсима у пољопривреди за потребе ургентне контроле Европских вода EU.WATER – Транснационални интегрисани менаџмент воденим ресурсима у пољопривреди за потребе ургентне контроле Европских вода

Како је објашњено крајњи рок за подоношење пријаве је крај фебруара-почетак марта 2011 године, док би ИЕП свој предлог за учешће на будућем пројекту требало да достави до краја 2010 године.

в) Обзиром на потешкоће везане за израду мапа угрожености, односно не усаглашеност методологија које су изнели Грчки и Румунски партнер, предвиђен је међу скуп (између планом предвиђеног редовног скупа који треба да се одржи у Ровигу у Италији), а који би требало да се одржи у Хрватској у децембру 2010 године. Од свих чланова пројектног тима се очекује да у периоду до састанка у Ровигу, а у сагласности са лидер партнером и опште прихваћеном и усвојеном методологијом, израде одговарајуће мапе угрожености за своја циљна подручја. Такође, остављена је могућност да се скуп у Ровигу у складу са активностима на пројекту помери.

г) Имајући у виду да плаћајући ауторитет из Србије (Министарство финансија) није потписало и сертификовао финанскјски извештај који му је ИЕП доставио на време о свом шестомесечном раду на пројекту EU.WATER, као и да исти у тој форми (потписан и оверен) није достављен лидер партнеру (Провинцији Ферара из Италије), очекује се да ће у наредном периоду да се успоставити контакт између ових институција и решити ова несугласица. Иначе, ово питање је актуелно и код неких других чланова тима EU.WATER пројекта.  Током дводневног боравка домаћин је организовао и туристичку посету Будимпешти, где су сви присутни чланви EU.WATER тима имали прилике да се упознају са културно-историјским наслеђем Мађарске престонице.


Институт за економику пољопривреде Београд

11060 Београд, Волгина 15, п.фах: 93
Телефон/Факс: +381(0)11 6972858
Е-пошта: office@iep.bg.ac.rs
© 2005-2019 Институт за економику пољопривреде Београд

Search