• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пројекти из области екологије

Током 2006. и 2007. године одређени број истраживача Института за економику пољопривреде је учествовао на реализацији два пројекта из области екологије који су били финансирани од стране Балканске еколошке асоцијације B.EN.A. у сарадњи са Carlsberg-ом д.о.о. Србија, и то:

  • Еколошки и економски аспекти наводњавања поврћа водом различитог квалитета, и
  • Утицај концентрације тешких метала у води за наводњавање на садржај тих метала у гајеним културама.

Пројекти су се односили на подручје Општине Панчево која је уврштена на листу црних еколошких тачака у Републици Србији због велике угрожености њених природних ресурса.

Предмет проучавања у пројектима били су вода и земљиште као необновљиви природни ресурси на којима почива све живо на земљиној кугли, укључујући и државу, и нацију, и целокупну привреду било ког подручја.

Пројекти су обухватили три Експериментална поља, на три локалитета општине Панчево. Једно огледно поље је било лоцирано у селу Глогоњ, друго у селу Банатски Брестовац а треће је припадало средњој пољопривредној школи „Јосиф Панчић“ из Панчева. Огледна поља су била под пластеницима у којима су се, у периоду октобар 2006. – април 2007. године, од повртарских култура гајили зелена салата, спанаћ, црни лук и ротквице. У пластенике је уведена савремена и модерна технологија производње са системом за наводњавање орошавањем.

Истраживачка активност која је планирана током реализације пројекта, пратила је утицај воде различитог квалитета, са три различита локалитета и на три различита типа земљишта, и на висину и квалитет приноса гајеног поврћа.


Институт за економику пољопривреде Београд

11060 Београд, Волгина 15, п.фах: 93
Телефон/Факс: +381(0)11 6972858
Е-пошта: office@iep.bg.ac.rs
© 2005-2019 Институт за економику пољопривреде Београд

Search