• +381(0)11 6972858
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Извештај са 113 Семинара ЕААЕ

У периоду од 9. до 11. децембра 2009. године одржан је 113. Семинар ЕААЕ под називом - Улога знања, иновација и хуманог капитала у мултифункционалној пољопривреди и територијалном руралном развоју, поводом 60. годишњице постојања и рада Института за Економику Пољопривреде из Београда.
Домаћини скупа, Институт за економику пољопривреде из Београда и Народна скупштина Републике Србије, као место одржавања радног дела Семинара, потрудили су се да добром организацијом и квалитетним радом оставе најбоље утиске на домаће и стране госте, а њихов боравак у Београду учине вредним за памћење.

113_eaae_seminar 113_eaae_seminar_1

Семинар је испред домаћина отворио Проф. др Драго Цвијановић, директор Института за економику пољопривреде из Београда. Многобројне госте су потом поздравили Проф. др Славица Ђукић Дејановић, председница Скупштине Србије и министар пољопривреде др Саша Драгин, честитавши уједино свим запосленима ИЕП јубиларну 60-то годишњицу институције.

113_eaae_seminar_2 113_eaae_seminar_3


У име европске асоцијације аграрних економиста, аудиторијуму се обратио др Krijn Поппе, генерални секретар ЕААЕ из Хага, Холандија, изразивши своје посебно задовољство сто се 113. Семинар ЕААЕ одржава управо у Београду, а поводом значајног јубилеја Института за економику пољопривреде. Придруживши се претходним честиткама, захвалио се свим члановима Института на добро организованој манифестацији, пожелевши свим учесницима Семинара пријатан рад и добре финалне закључке. Затим су домаћину топле речи честитке упутили многобројни декани и директори факултета, института, државних институција, предузећа и банака из земље и иностранства.  
На Семинару је презентовано и публиковано 86 радова (4 уводна реферата по позиву, 60 усмено презентованих радова и 22 рада презентована путем постера) од стране еминентних стручњака из бројних светских, европских и домаћих универзитета и института.
Поред бројних гостију, током три дана, на Семинару је директно учествовало 228 аутора и коаутора, из 26 земаља са 3 светска континента, и то из Холандије, САД, Мађарске, Норвешке, Шкотске, УК, Румуније, Кипра, Латвије, Јапана, Пољске, Италије, Данске, Француске, БиХ, Немачке, Литваније, Словеније, Белгије, Бугарске, Македоније, Русије, Молдавије, Грчке, Португала и Србије.

113_eaae_seminar_4 113_eaae_seminar_5


Првог дана Семинара, по церемонији свечаног отварања, одржана су два пленарна заседања. Своје уводне реферате су изнели: Проф. др Alan Randall са Охајо Универзитета, УСА, на тему – Мултифункционална пољопривреда и регионални економски раст; Проф. др Eirik Romstad са Норвешког факултета природних наука, на тему – Разумевање страна понуде и тражње код повезаних производа и услуга; и Проф. др Andras Nabradi са Универзитета из Дебрецина, на тему  - Улога иновација и знања – инфраструктура и институције. Пленарним заседањима су председавали Проф. др Wim Heijman са Wageningen Универзитета из Холандије, Проф. др Данило Томић са Више пословне школе струковних студија из Новог Сада и Проф. др Небојша Новковић са Пољопривредног факултета из Новог Сада, а дискусије успешно иницирали Проф. др Kenneth Thomson са Универзитета Aberdin из Шкотске и Проф. др Зоран Његован са Пољопривредног факултета из Новог Сада.    
По завршетку Пленарних заседања, приступило се паралелном одржавању првог дела све 4 радне секције, на којима су могућност презентације својих радова добили за тај термин планирани аутори. По завршетку радног дела, пригодном вечером у ресторану Народне скупштине, сви гости су добили прилику да у пријатној атмосфери кроз неформалне разговоре учврсте стара и стекну нова пријатељства.

113_eaae_seminar_6 113_eaae_seminar_7


Други дан Семинара протекао је у наставку извођења радних секција и оралних презентација учесника. У поподневним часовима је одржана Панел дискусија, коју је успешно водио модератор Csaba Forgacs са Универзитета из Будимпеште, Мађарска. Пријатно вече уз звуке евергрин и староградске музике је проведено у Клубу посланика на пригодном коктелу организованом од стране Министарства пољопривреде.
Трећи дан скупа, 11.12.2009., тематски је био посвећен Систему образовања, научно истраживачког и саветодавног рада у пољопривреди Србије. Обављена је краћа посета ПСС Институту “Тамиш“ из  Панчева, као и одабраним пољопривредним газдинствима у селу Глогоњ. Поподневни часови су уз пригодан културно уметнички програм и богату трпезу из ризнице војвођанске националне кухиње, проведени у селу Глогоњ у изузетно пријатељској атмосфери.

113_eaae_seminar_8 113_eaae_seminar_9 113_eaae_seminar_10


Семинар је успешно стимулисао дискусију о месту, улози, значају и нивоу знања, иновација, истраживања и хуманог капитала у мултифункционалној пољопривреди и развоју руралних средина. Донешени закључци и препоруке (фокус на мултидисциплинарном приступу мултифункционалној пољопривреди и руралном развоју) надасеве ће бити значајна основа у даљем раду, како агроекономске струке, тако и руралних социолога, правника, економиста и осталих заинтересованих страна.


Институт за економику пољопривреде Београд

11060 Београд, Волгина 15, п.фах: 93
Телефон/Факс: +381(0)11 6972858
Е-пошта: office@iep.bg.ac.rs
© 2005-2019 Институт за економику пољопривреде Београд

Search