ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ „РАЗВОЈ ПОРОДИЧНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СЕОСКИМ ПОДРУЧЈИМА“

У свечаној сали Српске академије наука и уметности, дана 17. априла 2015. године, Одбор за село Српске Академије Наука и Уметности организовао је пригодан скуп на ком је представљена монографска студија „Развој породичних предузећа у сеоским подручјима“, чији је издавач Институт за економику пољопривреде Београд, а суиздавачи су Одбор за село Српске академије наука и уметности и Институт за примену науке у пољопривреди Београд. У монографији су предложена решења како да се сељани задрже и  организују  на селу  са циљем бољег живота и савремене производње.

Скуп је отворио академик Драган Шкорић, председник Одбора за село, а присутнима су се обратили проф. др Данило Томић (Одбор за село САНУ) и проф. др Јонел Субић (ИЕП). Циљна група за представљање ове монографске студије су: Локалне самоуправе Републике Србије, Регионалне привредне коморе и незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање.
Кроз монографију је представљено тренутно стање српске привреде, пословни амбијент и конкурентност и предузетничка економија; подстицање предузетништва у агробизнису на селу и улога менаџера. Затим, представљени су типови породичних предузећа, као и перспективе развоја породичног бизниса на селу. Апострофиран је значај креирања бренда, којим ће производ бити конкурентан на домаћем и светском тржишту. Уз освртање на тренутно важеће прописе који важе у ЕУ (за вишегодишње засаде; млеко и млечне производе; месо и месне прерађевине; за вино и ракију; пчеларство; географску ознаку порекла и стандарде у безбедности хране, итд.), дат је путоказ ка оснивању фирме заједно са пописом свих неопходних докумената и корисних адреса.

На скупу су прилику за представљање имала шест успешних породичних предузећа, као праве  позитивни примери праксе:

  • АГРАНЕЛА ДОО - Ваљево, производња и извоз шљиве;
  • MACVAL TEA  DОО - Чока, производња лековитог биља;
  • СУНЦОКРЕТ ДОО - Хајдуково, производња здраве хране;
  • ЗЛАТИБОРАЦ ДОО - Мачкат, прерада меса;
  • СТАМЕВСКИ ДОО - Стара Пазова, производња слаткиша;
  • ПОДРУМ КУЗМАНОВИЋ - Черевић, производња алкохолних пића.

 

На основу представљања и конструктивне дискусије дати су закључци и препоруке, према којима стварање породичних предузећа је добар начин за смањење незапослености руралног становништва (нарочито запошљавање младих свих образовних профила); могуће стварање бруто домаћег производа и јачање привредне делатности, итд.

Монографија представља водич у оснивању породичних предузећа, са квалитетним примерима из производне праксе, којим је могуће ставити у целину све актере друштва: државне институције на свим нивоима, медије, садашње и потенцијалне произвођаче.

РАЗВОЈ ПОРОДИЧНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СЕОСКИМ ПОДРУЧЈИМА

 
RocketTheme Joomla Templates
©2005-2009 Институт за економику пољопривреде Београд
+381(0)11 6972858 , office@iep.bg.ac.rs