ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА

рурална средина и (не)ограничени ресурси, Привредна комора Београда, 05-06.06.2014. године

У периоду 05-06.06.2014. године, у просторијама Привредне коморе Београда, Институт за економику пољопривреде Београд је орагнизовао традиционални Међународни научни скуп, под називом "Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона" - рурална средина и (не)ограничени ресурси.

DSCN0916 DSCN0917 DSCN0920
Скуп представља резултате на пројекту ИИИ 46006 ʺОдржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског регионаʺ, пројектни период 2011-2014. године, који је финансиран од Министарсва просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Скуп је организовао Институт за економику пољопривреде из Београда у сарадњи са још 34 еминентне институције из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Грчке, Русије, Румуније, Немачке, Пољске, Аустрије, Сједињених Америчких Држава, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Уз присуство великог броја гостију из земље и иностранства, научни скуп је отворио проф. др Зоран Рајић, државни секретар Министарства пољопривреде и животне средине Републике Србије. Присутнима су се обратили проф. др Ивица Радовић, помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и др Милан Јанковић, председник Привредне коморе Београда.

Поводом обeлежавања 65. година од оснивања Института за економику пољопривреде Београд, све присутне поздравио је проф. др Драго Цвијановић, директор уз пригодну презентацију о оствареним резултатима у предходних 5 и 65 година постојања и рада Института. Као знак захвалности за научно-стручни и сваки други допринос раду и напредовању наше Институције уручене су специјалне захвалнице следећим колегама: др Милану Јанковићу, председнику Привредне коморе Београда; др Андреи Жану, Универзитет Петролеум и Гас из Плоештија Румунија; проф. др Владимиру Трухачеву, ректору Државног пољопривредног факултета из Ставропоља, Русија; проф. др Анджеју Ковалском, директору Института за економику пољопривреде и храну, Варшава, Пољска; проф. др Драгићу Живковићу, Пољопривредни факултет Београд-Земун, Србија; проф. др Зорану Његовану, Пољопривредни факултет Нови Сад, Србија; др Даници Мићановић; Секретару одбора за технолошке иновације Привредне коморе Србије; проф. др Зорици Васиљевић, Пољопривредни факултет Београд-Земун, Србија.

У оквиру пленарне секције, своје радове су представили: у име проф. др Анджеја Ковалског рад је представио др Адам Василевски, Институт за економику пољопривреде и храну, Варшава, Пољска.

Своје уводне радове представили су и:  Ана Григориевна Иволга, Државни пољопривредни факултет из Ставропоља, Русија; др Војислав Станковић, Привредна комора Србије, Србија; проф. др Вилијем Мајерс, Истраживачки институт за храну и пољопривредну политику, Универзитет у Мисурију, Колумбија – САД.

У наставку рада конференције, у оквиру три секције представљена су 63 рада, које потписује 123 аутора и коаутора. Радовима су обједињена нова сазнања из области руралне економије и интегралног локалног развоја; алокације и валоризације ресурсних потенцијала, као и реформе Заједничке пољопривредне политике после 2013. године.

Другог дана одржавања научног скупа, презентована су нова издања монографија Института за економику пољопривреде.

Одржан је и округли сто са темом "Шта и како после поплава?", који је изазвао велико интересовање присутних и покренуо интересантну дискусију. Договорено је да се закључци са овог округлог стола заједно са закључцима скупа доставе ресорним министарствима, коморама и средствима информисања.

Истога дана, у наставку одржана је редовна (изборна) седница Научног друштва аграрних економиста Балкана (НДАЕБ-а), на којој је изабрано руководство. За председника НДАЕБ-а изабран је поново проф. др Радован Пејановић, а за главног и одговорног уредника часописа „Економика Пољопривреде“ изабран је поново проф. др Драго Цвијановић. За чланове прeдседништва НДАЕБ-а изабрани су: проф. др Радован Пејановић и проф. др Драго Цвијановић по функцији. За чланове председништва једногласно су изабрани проф. др Милан Милаовић, проф. др Драгић Живковић, проф. др Зорица Васиљевић, доц. Др Грујица Вицо, проф. др Миле Пешевски, проф. др Александра Деспотовић, проф. др Викор Маноле, проф. др Ферхат  Ћејвановић, проф. др Марко Иванковић, проф. др Биљана Вељковић и доц. др Горан Максимовић.

Међународни научни скуп је изазвао велико интересовање, што оправдава посета и активно учешће великог броја научника, стручњака и гостију из земље и иностранства. Радови који су публиковани након позитивних рецензија, истичу значајност и актуелност тема, како у Србији и осталим земљама Балкана, тако и у земљама Европе и света.

DSCN0921 DSCN0922 DSCN0924 DSCN0934
DSCN0936 DSCN0939 DSCN0940 DSCN0941
DSCN0943 DSCN0946 DSCN0949 DSCN0951
DSCN0956 DSCN0971 DSCN0973 DSCN0978
DSCN0986 DSCN0989 DSCN0996 DSCN1045
DSCN1000 DSCN1003 DSCN1004
DSCN1046 DSCN1049 DSCN0998

 

scan0487 scan0486 AndreiJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates
©2005-2009 Институт за економику пољопривреде Београд
+381(0)11 6972858 , office@iep.bg.ac.rs