ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА
- достизање регионалне конкурентности Топола, 05-07. децембар 2013. године.

Традиционалан Међународни научни скуп, под називом: "Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона - достизање регионалне конкурентности", одржан је у Тополи, у периоду од 05-07. децембра 2013. године.

ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА ОДРЖИВА ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ У ФУНКЦИЈИ ОСТВАРИВАЊА СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОКВИРУ ДУНАВСКОГ РЕГИОНА

Скуп представља резултате на пројекту ИИИ 46006 ʺОдржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског регионаʺ, пројектни период 2011-2014. године, који је финансиран од Министарсва просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Скуп је организовао Институт за економику пољопривреде из Београда у сарадњи са још 34 еминентне  институције из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Грчке, Русије, Румуније, Норвешке, Италије, Немачке, Холандије, Словачке, Пољске, Молдавије, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Topola (3) Topola (4) Topola (5)

Уз присуство великог броја гостију из Србије и иностранства, научни скуп је отворен поздравним говором председника Општине Топола, господина Драгана Јовановића. Присутнима се обратио проф. др Драго Цвијановић, Директор Института за економику пољопривреде, који се присутнима обратио са честиткама и захвалношћу што су својим присуством увеличали Скуп и пожелео им успешан рад. Поздравну реч упутили су: проф. др Радован Пејановић, проректор Универзитета у Новом Саду (иначе,  председник Научног Друштва Аграраних Економиста Балкана); проф. др Николае Истудор, проректор Академије економских наука из Букурешта, Румунија; проф. др Александра Деспотовић, продекан Биотехничког факултета из Подгорице, Црна Гора.
У оквиру пленарне седнице, своје радове су преставили: проф. др Ана Иволга, са Државног пољопривредног факултета из Ставропоља, Русија; проф. др. Масахико Гема, са Васеда Универзитета, Токијо, Јапан; као и Мр. Нина Вебер, са Федералног Института за економику пољопривреде, Беч, Аустрија. 

Topola (6) Topola (7) Topola (8)

Другог дана одржавања научног скупа, у оквиру три секције представљено је 92 рада, са укупно 176 потписаних аутора. Кроз радове обједињена су нова сазнања у економије знања и хуманог капитала, биорегионализма и пермакултуре, као и процеса изградње агро-регионалног идентитета кроз институционалне реформе.
Пред научну јавност представљен је и пројекат NO-BLE Ideas Network – која представља умрежавање младих истраживача у пољопривредном и прехрамбеном сектору, кроз стварање одрживих идеја.
Трећег дана научног скупа одржана је редовна седница Скупштине Научног друштва аграрних економиста Балкана, на коме је осим представљања најновијих публикованих издања Института за економику пољопривреде, одржана прослава поводом 60 година издавања часописа Економика пољопривреде и додела награда колегиницама и колегама заслужним за промоцију часописа. 

Topola (9) Topola (10) Topola (11)

Одржан је и округли сто са темом "Органска производња – стање и могућности", који је изазвао велику заинтересованост присутних гостију и покренуо интересантну дискусију, на основу којих је потврђена успешност Скупа.
Међународни научни скуп је изазвао велико интересовање, што оправдава посета и активно учешће великог броја гостију из земље и иностранства. Радови који су публиковани након позитивних рецензија, истичу значајност и актуелност тема, како у Србији и осталим земљама Балкана, тако и у земљама Европе.  

Topola (12) Topola (13) Topola (14)
Topola (15) Topola (16) Topola (17)
 
RocketTheme Joomla Templates
©2005-2009 Институт за економику пољопривреде Београд
+381(0)11 6972858 , office@iep.bg.ac.rs